Tuz Nedir?

2020-09-21(27696)

Tuz günlük yaşamda çoğunlukla yemek pişirmek veya tatlandırmak için kullandığımız bir şeydir, değil mi? Peki tuz kimyada nasıl tanımlanır hiç düşünmüş müydünüz?

Türkiye’nin önde gelen tuz üreticisi ve ihracatçısı Koyuncu Tuz olarak tuzla ilgili merak ettiğiniz konuları sizlerle paylaşacağız.

Tuzun Kimyasal Oluşumu ve Özellikleri Nelerdir?

Tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Bir asidin bir baz ile reaksiyona girmesiyle üretilen kimyasal bir bileşiktir. Tuz, iki zıt yüklü iyondan oluşur; bir bazın pozitif iyonu (katyonu) ve bir asidin negatif iyonu (anyon).

Genellikle tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Genellikle tuz, bir metalden (Na1 +) pozitif iyonlardan ve metal olmayan birinden (CI1-) negatif iyonlardan oluşur.
 

Tuz Nasıl Birbirine Bağlanır?

Tuzun nasıl birbirine bağlandığını anlamak için öncelikle iyonların nasıl oluştuğunu anlamanız gerekir. İyonların oluşmasının iki yolu vardır.

Pozitif iyon: Bir atom elektron kaybettiğinde katyon haline gelir. Negatif yüklü bir elektron kaybederek atom pozitif hale gelir.

Negatif iyon: Bir atom, bir anyon haline gelmek için bir elektron kazanabilir; bu, kimyagerlerin genellikle söylediği gibi sekizli kuralı nedeniyle olur. Bu, bir atomun sekiz değerlik veya dış elektronlarla kararlılık elde edebileceği anlamına gelir. Bir iyon oluşturmak için elektron kaybetmek veya kazanmak bunu başarmanın bir yoludur.

Böylece, metal sodyum gaz halindeki klorürle karşılaştığında, ikisi de iyon oluşturur ve bir reaksiyon gerçekleşir. Sonuç olarak, sodyum pozitif bir yük kazanır ve iki zıt yüklü iyon birbirine bağlanır.
 

Tuzun Özellikleri

● Tuz, ona bir kristal yapı formu veya beyaz kristal toz veren, kesin bir şekilde sıralı molekül oluşumuna sahiptir.

● Tuzun şeffaf ve renksiz bir formu vardır.

● Belirli koşullar altında suda çözünür.

● Tuz aynı zamanda higroskopiktir, yani nemli atmosferlerdeki nemi emebilir (% 75'in üzerinde bağıl nem veya kurur).

● 801 ° C'de erir.

● 1,413 ° C'nin biraz üzerinde buharlaşmaya başlar.

● Tuz bir elektrolittir. Tuz, suda çözünerek serbest akan iyonlar oluşturur ve suyun elektriği iletmesini sağlar.

Tuz Analizi Nedir?

Sistematik kalitatif analiz veya kalitatif inorganik analiz olarak da bilinen tuz analizi, bir inorganik tuzun katyonunun ve anyonunun tanımlanmasıdır. Bu analiz, katyonların ve anyonların yokluğunu veya varlığını kanıtlamak için sistematik bir dizi test ve gözlemle gerçekleştirilir.
 

Basit Bir Tuz Analizini Nasıl Yaparsınız?

Yukarıda tuz analizi tanımında belirtildiği gibi, tuz, katyonlarını ve anyonlarını ortaya çıkaran bir tuz analizi yapılarak tanımlanabilir. O halde, "basit bir tuz analizini nasıl yaparsınız?" sorusuna daha iyi bir yanıt elde etmek için tuz analizini adımlara ayıralım. 

1. Bileşiğin Görünümüne Bakın

Tipik olarak bileşik katı bir formda görünür. Ayrıca daha önce tuzun özellikleri altında da bahsettiğimiz gibi şekli kristal, rengi şeffaf veya beyazdır. Ancak geçiş elementlerinin iyonları renklendirilebilir. Örneğin;

 

Cr3+

Menekşe rengi

Co2+

Gül rengi


2. Isıtmanın Etkisini Kontrol Edin

Bileşiği bir test tüpünde ısıtın. Isıtma tüpün içinde bir sıvının yoğunlaşmasına neden oluyor mu? Muhtemelen sudur, yani sahip olduğunuz bileşik bir hidrattır. Isıtma bir gazın çıkmasına neden oluyorsa, rengini ve kokusunu not etmelisiniz.

3. Alev Testi Yapın 

İyon çözeltileri, alevin atomun özelliğine göre renk değiştirmesine neden olabilir.
Bu test için, iyon çözeltileri konsantre HCI ile karıştırılır ve ardından bir tel alevi (nikel veya krom) üzerinde ısıtılır.

4. Hidroklorik Asitle Reaksiyonunu Test Edin

Test asitli turnusol kağıdı ile sonuçlanana kadar çözeltiye damla damla HCI eklenir. Herhangi bir reaksiyon için gözlem yapın. Çözünmeyen bir klorür oluşturan herhangi bir katyon bir çökelti oluşturacaktır. 

5. Sudaki Çözünürlüğünü Not Edin 

Basit bir tuz analizini nasıl yaparsınız? Sudaki çözünürlüğünü kontrol etmek için bileşiğin küçük bir spatulasını 1 ml suya koyabilirsiniz. Çözünürse, bileşik önemli ölçüde karıştırıldıktan sonra çözünür.

Bazıları çözülürken bazıları çözülmezse, bileşik orta derecede çözünürdür. Aynı zamanda, bileşiğin hiç çözünmediği durumda çözünmez olabilir.

6. Elek Analizi
 

Farklı elekler kullanılarak tuz, granül boyutuna göre tanımlanabilir.

7. Nem Analizi

Oda sıcaklığında bir tuzun ağırlık ölçümü ile başlar. Bundan sonra tuz 140 santigrat dereceye kadar ısıtılacaktır. Bu, nemini tamamen kaybetmesine neden olur.
Isıtılmış tuzun ağırlığı yeniden ölçülecektir. İlk ölçüm ile ikinci ölçüm arasındaki fark bize nemi verir, böylece tuzdaki nem oranını elde edebilirsiniz.