Kür Tuzu Alternatifleri

2021-03-16(3456)

Pek çok kullanım alanı olan tuz, yiyeceklerin saklanması ve bakterilerden korunması amacıyla da yaygın olarak kullanılır. Kür tuzu ise bakterilerin ihtiyaç duyduğu nemi kurutan sodyum içerir. Koruma için çok etkili olan farklı kür tuzu türleri vardır, ancak bazen kür tuzu alternatiflerine ihtiyacınız olabilir.

Kür tuzu, öncelikle et ve yan ürünleri için koruyucu olarak formüle edildi. Ana bileşenleri üründen ürüne değişebilir. Ancak tipik olarak karışımı sağlam tutmak için yüksek dereceli tuz, şeker, sodyum nitrat ve sodyum nitrit gibi sertleştirme maddeleri ve propilen glikol karışımı içerir. Kür tuzu genellikle normal tuzdan kolayca ayrılabilmesi için pembe renge boyanır.

kürleme tuzu

Kürleme Tarihi

Kürleme, orijinal olarak etin tuzla kaplanarak korunduğu eski bir tekniktir. Yöntem, M.Ö. 4.000'deki Sümer kültürüne kadar izlenebilir. Araştırmalar, eski zamanlarda et kürlemede kullanılan tuzun güherçile ve potasyum nitrat ile birlikte kullanıldığını gösteriyor. Eski medeniyetler tuzun yiyecekleri koruduğunu gördükten sonra tuzu farklı maddelerle karıştırarak yeni koruyucu malzemeler icat ettiler. Bu yöntemleri zaman içerisinde tedavi yöntemlerinde de kullandılar.

Kürleme işlemi eti değiştirerek taze et ürünlerinden farklı benzersiz ürünler ortaya çıkarır. Sağlık açısından bu ürünlerin tüketilmesinde sakınca olmasa da kürleme tuzlarının direk olarak insan tedavisinde kullanmasının bazı sakıncalar doğurabileceği ifade ediliyor. Kürleme tuzu ihtiyaç olduğunda neleri alternatif olarak kullanabileceğimizi sizin için araştırdık.

Koyuncu Tuz

Güherçile

Güherçile aynı zamanda potasyum nitrat olarak da bilinir. Orta Çağ'dan beri koruyucu olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, tutarsız sonuçlar nedeniyle güherçilenin koruyucu olarak kullanımından büyük ölçüde kaçınılmaktadır. Ancak, ev yapımı et muhafazası için kullanılabiliyor.

Kürleme tuzuna benzer şekilde, güherçile etin içindeki nemi çeker. Hem etin hücrelerine hem de etteki bakterilerin hücrelerine uygulanır ve bakterileri öldürür. Başka bir deyişle, kür tuzu ile aynı koruyucu faydaları sağlar.

İyotsuz Deniz Tuzu

Etinizi koruyan tek madde nitratlar değildir. Hücrelerden suyu deniz tuzu ile de çekebilirsiniz. Kürleme her türlü tuzla yapılabilir, ancak uzmanlar iyotlu tuzdan kaçınılmasını önermektedir. İyotlu tuz, koruma özelliklerine sahip olsa da, içerdiği iyot, işlenmiş ete hoş olmayan bir tat verebilir.

Buna ek olarak, sofra tuzu pişirmeyi yavaşlatabilir ve bu tadı etkileyebilir. Nitrat içermeyen bir kür kullanmaya karar verirseniz, artan bakteri patojenleri riski olduğunu bilmeniz gerektiğini unutmayın. Bu nedenle, bakteri üremesini önlemek için etinizi ve uygun yiyeceklerinizi hemen tuzlamalısınız.

himalaya tuzu

Kereviz Suyu veya Tozu

Kereviz suyu veya toz kereviz suyu ticari olarak üretilen nitratsız işlenmiş etlerde kullanılır. Bu, üreticilerin ürünlerini nitrat içermeyen olarak işaretlemeleri için yapılır. Kereviz suyu, doğal olarak yüksek miktarda nitrat içerdiği için kullanılır. Ancak kereviz suyu veya tozu koruyucu olarak değil tatlandırıcı olarak kabul edilmiştir.

Kür tuzu yerine kereviz suyu veya tozu kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, bu kürleme yönteminin kesin olmadığını unutmayın çünkü kereviz suyunun kullanıldığı ete bakmadan nitrat içeriğinin ne kadar yüksek olduğunu bilmek zordur.

Ham Şeker

Ham şeker, doğal olarak kürlenmiş ürünlerde kullanılan diğer bir yaygın bileşendir. Ham şeker, şeker kamışı suyunun buharlaşmasından elde edilir. Koruyuculuğu nispeten düşük olsa da alternatif olarak kullanılabilir.