Kara Tuz Nedir? Kala Namak'ın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
2021-06-17(21818)
Binlerce yıldır çeşitli hastalıkların alternatif tedavilerinde kullanılan kara tuz, sadece anavatanı olan Himalaya bölgesinde değil, tüm dünyada popüler hale geliyor. Bu yazımızda Türkiye'nin en büyük tuz üreticisi olarak "kara tuz nedir" sorusuna cevap vererek yararları ve olası zararları hakkında bilgi vereceğiz.
Kara Tuz nedir?
Kala Namak, kala loon, bire noon, Hint kara tuzu, Sulemani namak, bit lobon veya Himalaya kara tuzu olarak da bilinen kara tuz, Himalaya bölgesinde üretilen volkanik bir kaya tuzudur. Bu ismi menekşe-siyah renginden alır. Ancak, sadece doğal haliyle siyahtır; topraklandığında pembeye döner.
Kara Tuz Nasıl Oluşur?
Doğal Himalaya kara tuzu esas olarak Himalaya'da doğal olarak bulunan sodyum sülfat (Na2SO4), sodyum sülfür (Na2S), sodyum bisülfat (NaHSO4), sodyum bisülfit (NaHSO3), demir sülfür (FeS) ve hidrojen sülfürden (H2S) oluşur. Normal sofra tuzunda olduğu gibi sodyum klorür (NaCl), potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) içerir. Kara tuzun içindeki kükürt bileşikleri onu özel yapan şeydir. Kükürt, tuza eşsiz bir koku ve tat verir ve doğru miktarda kullanıldığında sağlığa faydalı bir etkisi vardır. Ne yazık ki popülaritesi giderek artan Kala Namak da yapay olarak üretilip dağıtılıyor. Bu insan yapımı tuzlar, sodyum klorürün yanı sıra siyah renk için sodyum sülfat, ferrik sülfat, sodyum bisülfat ve kömür içerir.
Kara Tuz Ne İçin Kullanılır?
Himalaya kara tuzunun sodyum klorüre ek olarak içerdiği mineraller nedeniyle; gıdalarda, kozmetik ürünlerinde ve alternatif tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
İlaç
Kara tuz, 2000 yılı aşkın bir geçmişe sahip, tanınmış Hint alternatif tıp sistemi Ayurveda'da önemli bir yere sahiptir. Ayurvedik şifacılar Kala Namak tuzunun çeşitli tıbbi niteliklere sahip olduğuna inanır. Sindirim bozukluklarını, göz hastalıklarını, diş problemlerini, strese bağlı hastalıkları, anemi ve histeriyi iyileştirmek için kullanırlar. Bu Ayurvedik tedavilerin çoğu için klinik kanıt olmamasına rağmen, çalışmalar siyah tuzun bazı tıbbi faydaları olduğunu göstermiştir. Himalaya kara tuzu, antioksidanlarda yüksektir ve şaşırtıcı derecede düşük sodyum içeriğine sahiptir. Karaciğerdeki safra üretimini uyarır, bu da mide ekşimesi ve şişkinliği kontrol etmeye yardımcı olur. Asit, gaz ve gaz üretimini azaltır, reflüyü giderir ve ince bağırsakta vitamin emilimini artırır. Kala namak tuzu kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan küçük miktarlarda doğal bir kan sulandırıcı görevi görür. Kara tuz yüksek miktarda kükürt bileşikleri içerdiğinden tüketimi ile kükürtün olumlu etkilerinden de faydalanılabilir. Kükürt, cilt ve tırnak gelişimi, kan şekeri regülasyonu, safra salgısı, saç büyümesi, oksijen dengesi, bağ dokuları, beyin fonksiyonları ve vücuttan toksinlerin atılması için gereklidir.
Kükürt eksikliği ciddi hastalıklara neden olabilir. Uygun miktarda siyah tuz tüketimi kükürt eksikliğini önleyebilir.
Ayrıca sırt ve eklem ağrıları ile romatizma, egzama, uyuz, seboreik dermatit gibi cilt rahatsızlıkları için siyah tuz banyosu önerilir. Kala Namak da bol miktarda potasyum içerdiğinden kasların düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kas spazmlarını giderir.
Kozmetik
Siyah tuzlu su, siyah tuzla hazırlanan merhemler veya siyah tuz sabunlarının yağlı, akneye meyilli ve lekeli ciltlerin iyileşmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca cilt temizleme ürünlerine eklenen siyah tuz granülleri ile hazırlanan ovma jelleri ve kremlerden de olumlu geri dönüşler alınmaktadır. Siyah tuz, saç büyümesini iyileştirebilecek mineraller içerir. Şampuan, saç kremi veya saç maskesine uygulandığında Kala namak, zayıf saçları güçlendirir ve kırık uçlarını önler. Yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde saç dökülmesini ve kepek oluşumunu önemli ölçüde azaltır.
Gıda
Kara tuz, yemek pişirmede de yaygın olarak kullanılır ve Hint, Pakistan, Bangladeş ve Nepal mutfaklarında popüler bir bileşendir. Ayrıca keskin, kükürt bakımından zengin yapısından elde edilen yumurta benzeri tadı ve kokusu nedeniyle yumurta yerine vegan yemeklerinde çok popülerdir. Himalaya kara tuzunun sodyum içeriği düşük olsa da keskin tuzlu bir tada sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle normal sofra tuzundan daha az miktarda siyah tuz kullanarak aynı tuzlu tadı elde etmek mümkündür.
Kara tuz, daha düşük sodyum alımı nedeniyle sürekli kullanımda daha güvenli bir alternatif olarak da düşünülebilir. Günlük doz 1000 miligramı geçmediği sürece kükürt tüketmek sağlıklı kabul edilir. Ayrıca bazı gıdalarda zararlı bakteri üremesini önlemek için kükürt kullanılmaktadır. Bu nedenle yemeklere kükürt içeren kara tuz ilavesinde herhangi bir risk yoktur. Günde 6 gramdan fazla Kala Namak tuzu tüketilmemesi önerilir. Yüksek tansiyonu olan kişiler tarafından günde 3.5 gramdan fazla tüketilmemelidir. 6 gram kara tuz yaklaşık 300 miligram kükürt içerir.
Kara Tuzun Olası Zararları
Kara tuzun birçok faydası bulunurken, diğer tüm tuz türlerinde olduğu gibi içerdiği minerallerin aşırı tüketilmesi durumunda tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedir. Önerilen dozun üzerinde alınmamalıdır. Kala Namak'taki sodyum içeriği düşüktür, ancak aşırı kara tuz alımının yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, düzensiz kalp atışları, baş ağrısı, bulanık görme, burun kanaması, baş dönmesi, aşırı terleme, sinir sistemi baskılanması gibi potansiyel olarak ölümcül durumlara neden olması muhtemeldir. Epileptik nöbetler, felçler, mide ülserleri ve iltihaplanmayı da tetikleyebilir. Aşırı kükürt tüketimi baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, mide tahrişi, cilt tahrişi, cilt rengi değişikliği, cilt kızarıklığı ve kurdeşen gibi semptomlara neden olabilir. Kükürt alerjisi olan kişiler ayrıca ölüme yol açabilecek anafilaktik şok yaşayabilirler. Doktorlar ayrıca kükürt içeren ürünlerin akne tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte kullanılmasına karşı da uyarıyorlar.